Hvad siger lovgivningen egentlig. Hvilket ansvar har arbejdsgiveren for arbejdsmiljøet på hjemmekontoret?
Det er arbejdsgiverens ansvar, at undersøge og sikre, at medarbejderen ikke kommer til skade, selvom de arbejder hjemmefra. Dette betyder ikke, at arbejdsgiveren har en forpligtelse til at etablere et hjemmekontor eller skaffe nye møbler, men arbejdsgiveren skal stadig sikre et godt arbejdsmiljø.
Hvordan skal arbejdsgiveren sikre, at medarbejderen ikke lider overlast? Det bliver vel især svært, når de ikke ses?
Arbejdsgiveren (som regel den nærmeste leder) skal stille de rigtige spørgsmål til medarbejderen. Hvordan har du det, og hvordan går det? Det giver svar på meget, forudsat at medarbejderen er åben og ærlig.
Hvilke handlinger kan arbejdsgiveren tage?
Det kan eventuelt være at bidrage til bedre ergonomi gennem kontormøbler. Enten køber arbejdsgiveren en stol, som medarbejderen kan have hjemme. Eller måske flytte en stol fra kontoret og hjem til medarbejderen i en periode. Det kan også være at opmuntre til pauser og fysisk aktivitet. Både arbejdsgivere og medarbejdere har forskellige forudsætninger, men uanset hvad man gør, har arbejdsgiveren altid et ansvar for medarbejdernes trivsel. Derfor er dialog så vigtig.
Nogle medarbejdere kan være pressede derhjemme. måske har de ikke engang et skrivebord, eller måske må de låse sig inde forskellige steder for at få lov til at sidde uforstyrret - for eksempel under møder. Så er det måske ikke hensigtsmæssigt at flytte kontormøbler derhen, men det kan være bedre for arbejdsgiveren at sikre, at medarbejderen ikke arbejder for lang tid ad gangen. I andre tilfælde kan det være nødvendigt med en ny kontorstol. Uanset hvad er arbejdsgiveren forpligtet til at løse dette på den bedst mulige måde, så det er meget vigtigt, at arbejdsgiveren hører om den enkelte medarbejders individuelle arbejdsforhold.