Hur du väljer miljövänliga möbler

I en alltmer miljömedveten värld har föremåls ursprung och tillverkning blivit allt viktigare. En ökad förståelse för människornas påverkan på planeten leder till att vi gör mer hållbara och miljövänliga val, nästan oavsett vilket område det gäller, även när vi ska välja möbler.

Den goda nyheten är att det i dag finns flera produkter på marknaden som hjälper dig att vara mer miljövänlig, och samtidigt inte kompromissar när det gäller prestanda, stil och design. Oavsett om du letar efter miljövänliga möbler för hemmet eller arbetsplatsen, kommer här några viktiga saker som kan vara bra att tänka på:

Recycle001.svg

1. Titta efter produkter tillverkade av återvunna och återvinningsbara material

I Europa använder vi för närvarande 16 ton material per person och år, varav 6 ton blir avfall. År 2010 uppgick den totala avfallsproduktionen i EU till 2,5 miljarder ton. Endast en begränsad, om än ökande, andel av produktionen (36 %) återvanns, medan resten lagrades i marken eller brändes - även om cirka 600 miljoner ton kunde ha återvunnits eller återanvänts.

Rearranging the Furniture, en rapport från the UK’s RSA’s (Royal Society for the encouragement of Arts, Manufacturing and Commerce) har räknat ut att över 80% av miljöpåverkan från produkter som vi använder varje dag är sammankopplade med konceptdesignstadiet, och att det finns stora utmaningar vid möbelåter­­­vinning. Om möblerna inte är utformade för återvinning kan den vara nästintill omöjlig, och då kastas möblerna helt enkelt bort istället. Så vad ska du vara uppmärksam på?

Klicka här för att läsa mer om Flokks hållbarhetsarbete

 

Återvinningsbara produkter

När du köper nya möbler, ta reda på om de är utformade så att delarna kan plockas isär. Många tillverkare hävdar att just deras produkt innehåller 95 till 100% återvinningsbart material. Relativt ofta består dock möbler av material som är återvinningsbara var för sig, men är limmade eller sammanfogade på ett sätt som gör att det är osannolikt att de i slutänden kan återvinnas på grund av att det är alldeles för svårt att separera materialen.

Till exempel kan ett skrivbord ha en yta som inte är återvinningsbar, eller en stol en limmad skumdyna på sitsen som inte går att återvinna. Ansvarar du för ett kontor med hundratals möbler blir det då både svårt och oekonomiskt att återvinna möblerna på rätt sätt.

Klädseln till en RH-stol är fäst med en patenterad metod. De noggrant placerade, sydda sömmarna håller tyget på plats under åratal av intensiv användning och gör att ingen limanvändning behövs. Samtidigt underlättar sömmarna omstoppning eller demontering vid återvinning.

Läs mer om RH's miljöarbete

Många av Flokks produkter är tillverkade för att underlätta demontering. Genom smarta sömnadstekniker hålls stolsitsarna ihop utan lim. Ett eller två klipp räcker för att ta isär delarna enkelt och smidigt.

 

Flokk samarbetar även med det holländska företaget OPNIEUW för att ge gamla Flokk-möbler nytt liv genom att ta tillbaka dem för återanvändning, reparation, renovering eller återvinning. Och slutligen sälja dem i webbshopen till bra pris. Flokk siktar på att utöka denna affärsmodell för återköp och förnyelse av möbler genom ett globala partnerskap.

 

Produkter som redan är återvunna

Stål är världens mest återvunna materialet. Mängden återvunnet stål är större än alla andra återvunna material tillsammans. År 2012 var den globala återvinningsgraden 88%. Jämfört med återvinningen av plast är skillnaden häpnadsväckande. Forskning från 2017 pekar på att 91% av den plast som producerats inte hade återvunnits. 6,3 miljarder ton plast skräpar just nu ner vår planet, och dessutom tar de flesta plaster upp till 400 år att bryta ner. Vi talar om en stor mängd avfall som vi borde utnyttja och återanvända för att skapa nya föremål, samtidigt som vår planet blir renare.

Det räcker därför inte att möbler är återvinningsbara, utan de behöver även vara tillverkade av återvunna material. Och det måste dessutom vara lätt att hitta information vid möbelköp Ett intressant perspektiv är att material som aluminium, stål och polypropen fungerar lika bra att använda den andra eller hundrade gången som den första vid tillverkning av föremål.

Läs mer om Flocks materialanvändning

 

 

 

Untitled-1

Delarna i HÅG Capisco har kontinuerligt förbättrats och innehåller i dag mestadels återvunna delar som är lätta att demontera och återvinna. Flokk-märket HÅG började använda återvunnet material redan 1995 genom att förvandla begagnade flasklock till stolsdelar. Sedan dess har HÅG kontinuerligt ökat mängden återvunnen PP i produktionen av alla produkter, och även börjat använda återvunnet stål och aluminium i tillverkningen.

2. Sök efter möbler med lång livslängd

Livslängden är en aspekt som ofta förbises i sökandet efter hållbara möbler. Är ett föremål producerat för att hålla eller lätt kan repareras, minskar sannolikheten för att det slängs. Miljöpåverkan av att tillverka två artiklar jämfört med en kan även vägas in i köpbeslutet. Sök efter tillverkare som erbjuder lång garantitid, reservdelar eller serviceprogram.

RH Logic i delar

RH-stolar är utformade för ett cirkulärt flöde med hög återvinningsgrad. Delar som utsätts för slitage, som hjul och armstöd, kan beställas som reservdelar.

Bekanta dig med RH

3. Undvik stolar som innehåller giftiga kemikalierFlyktiga organiska ämnen, så kallade VOC:er, är kemikalier som avdunstar vid rumstemperatur. Vissa förekommer naturligt, andra är syntetiska och kan vara farliga för människors hälsa eller skada miljön. De flesta dofter och lukt du känner är VOC-gaser.Dessa flyktiga organiska ämnen finns i olika material inom möbelindustrin, till exempel träpaneler eller ytbehandlingar som flytande lack, och släpper ut farliga gaser i inomhusklimatet. Den ”ny-möbel-doft” du känner när du tar av emballaget beror ofta på att VOC:er förångas i luften. Ökar gaserna i dåligt ventilerade utrymmen kan de vara skadliga. Det finns ett enkelt sätt att undvika VOC:er - sök efter GREENGUARD-certifierade produkter. Certifieringen är en försäkran om att produkterna lever upp till en strikt kemisk utsläppsgräns, vilket stödjer hållbarhetspåståenden med empiriska vetenskapliga data från en tredje part.

greenguard_gold_logo

 

4. Sök efter produkter med miljöproduktdeklarationer (EPD)

 

epd

 

Ett enkelt sätt att ta reda på miljömässiga referenser är att undersöka möbelns miljöproduktdeklaration (EPD). En EPD är ett oberoende verifierat och registrerat dokument som ger transparent, jämförbar information om produktens miljöpåverkan genom livscykeln. Den beräknar den totala miljöpåverkan, från utvinning av råvaror till att produkten lämnar fabriken.

Att ha en EPD betyder inte nödvändigtvis att en produkt är miljövänlig, men deklarationen ger dig en tydlig indikation på den totala påverkan produkten har. Du kan även jämföra olika produkt-EPD:er för att se skillnaden mellan tillverkare. Här ser du ett exempel på en EPD.

 

 

HAG_Capisco-2

2004 blev Flokk, genom sitt varumärke HÅG, den första möbeltillverkaren att ansöka om en EPD, vilken visar att HÅG har bland de lägsta koldioxidutsläppen inom möbelindustrin. Nu arbetar Flokk med att dokumentera samtliga av sina varumärkes produktsortiment med EPD:er för att skapa transparens i tillverkningsprocessen.

Mer om HÅG

5. Fråga efter miljövänlig förpackning

En stor fråga när det gäller miljövänliga möbler är emballaget. Många produkter levereras i ett återvinningsbart emballage, men en del av dem kan inte återvinnas, såsom frigolit och vissa plaster. Detta går att undvika om du väljer produkter som inte är ”onödigt” förpackade, eller som förpackas i material som kartong eller återvinningsbar plast. Valet är ofta en utmaning, eftersom många samtidigt vill ha ett skydd på möblerna under transporten.

Det här är enbart en kortfattad guide som ska ge vägledning i hur du kan ta reda på hur miljövänliga dina möbler är. Många länder har egna standarder, till exempel det nordiska miljömärket Svanen eller tyska miljömärket Blå ängeln (Der Blau Engel). När det kommer till märkningar, kontrollera alltid att de är strikta och opartiska.

Lycka till!

 

Klicka här för att lära dig mer om Flocks hållbarhetsarbete.