Samtal om kontoret: Hur förändras arbetet i framtiden?

Vi har pratat med ett antal yrkesverksamma personer inom design, specialiserade på att utforma arbetsplatser, om de förändringar vi alla nu möter i arbetslivet.

I och med pandemin har vi fått anpassa oss till ”det nya normala” med stor andel som arbetar hemma. Samtidigt kommer vi förhoppningsvis snart att kunna återgå till kontoren igen. Vi bad därför vi ​​några som arbetar med design, särskilt av kontor, att dela med sig av sin syn på hur kontorslivet kommer att se ut nu och i framtiden.

 

"Hur har arbetslivet förändrats, och vilken effekt har det på arbetsplatsen?"

 

Den första frågan till respondenterna är hur deras eget arbetsliv har förändrats, och vilken effekt förändringen har haft på deras arbetsplats. Svaret är enhälligt – antalet arbetsdagar hemifrån har ökat dramatiskt, och de flesta accepterar att det kommer att vara så även i framtiden, eftersom den rådande globala situationen verkar långt ifrån över.

 

Marco Checchi, partner och inredningsarkitekt, Studio Stockholm: ”Människor kommer att ha en allmän rädsla för infektioner i framtiden, inte bara för Covid-19, utan även för andra eventuella virus. Jag tror att arbete hemifrån kommer att finnas kvar i framtiden.”

”Förändringen kommer inte att innebära slutet för kontorskulturen. De flesta är överens om att det alltid kommer att finnas ett behov för företag att ha en gemensam arbetsyta.”

 Wivian Eidsaunet, partner på Spectrum Arkitekter, håller med: ”Vi vet från egna undersökningar att många vill arbeta hemifrån i genomsnitt två till två och en halv dag i veckan. Detta kommer att göra kontoret till en allt viktigare mötesplats och kultur.”

Skiss Spectrum

Kontoret innan corona

Skiss efter corona Spectrum ark.

Hur kontoret kan se ut i framtiden. - Wivian Eidsaunet, partner på Spectrum Arkitekter, visade bilder på en en typisk utformning av en arbetsplats av i dag, samt de potentiella förändringar som kan införas för att möta kraven för social distansering.

Den stora förändringen kommer att bli vilken typ av arbete människor gör var. Hemmakontoret kommer att vara en plats för fokuserat arbete, medan kontoret tillhandahåller mer gemensamma arbetsytor för samarbete. Videomöten är nu det dominerande mötesformatet, och för många överraskande effektivt. För övrigt, med rådande osäkerhet i ekonomin globalt, erbjuder videomöten ett alternativ till affärsresor.

 

Superlab, som är ett forskningslaboratorium för arbetsplatser, säger så här: ”Kontor som brukade vara en plats för individuellt arbete måste utvärderas. Vi är sociala varelser och många saknar (medan vi arbetar hemifrån) gemenskap, kunskapsöverföring och spontana möten som erbjuds på kontoret. Fokus kommer därför att ligga på möten och samarbete mellan människor. Vi kommer förmodligen att se en minskad andel vanliga arbetsstationer till förmån för möteslokaler och en stark ökning av plats för videomöten i olika storlekar. ”

 Denna förändring av kontorsstrukturen har redan blivit verklighet, genom att en del företag nu tittar på att göra påtagliga förändringar.

 Johanna Munck af-rosenschöld, vd, Strategisk Arkitektur: ”Vi har redan ett antal kunder som vill ha hjälp med sin planlösning efter corona. Vi kommer att se fler videoutrustade mötesrum. Distansarbete har gjort det klart för många företag att resor och konferenser faktiskt kan lösas digitalt. Psykologiskt kommer företag att vara försiktiga med stora sammankomster - virtuella möten har visat att de för tillfället är ett genomförbart alternativ.

spektrum_04

Spectrum Arkitekter delade även med sig av några idéer om hur framtida korridormötesrum kan ta form.

Utöver den allmänna användningen av kontoret kom det upp viktiga synpunkter om potentiella ändringar i utformningen, inklusive argument för mer utrymme för att tillgodose långvariga åtgärder för social distansering.

 

Mustafa Afsaroglu, grundare, Taner’s Sons Design Studio: ”Jag tror (och hoppas) att det kommer att finnas mer utrymme i kontorsmiljön, generellt sett mer cirkulation, generöst avstånd mellan skrivbord, helt enkelt ett mer lyxigt utrymme volymmässigt."

 

”Jag hoppas verkligen att vi inte börjar introducera skrivbordsavdelare/bås; det räcker inte för att vi ska gå tillbaka till kontoret. Sprid istället ut skrivborden och ha färre personer på kontoret genom att schemalägga dagar för kontorsarbete.”

Läs mer om "fördelar med rörliga arbetsmiljöer" 

 

Svaren återspeglar en oåterkallelig förändring i attityder när det gäller hur vi arbetar. Det globala ”arbeta hemifrån-experimentet” har visat att det för många kan vara ett produktivt, vitalt alternativ som ger anställda flexibilitet och ansvar att hantera sin arbetstid effektivt. Förhoppningen är att denna förändring kommer att föras vidare, och den medför dessutom ett paradigmskifte - som arbetsgivare som alltid vill ha kontroll kan vara obekväma med.

 

Superlab: ”Pyramidstrukturer i organisationer urholkas när ledarskap måste utföras på distans och ’övervakning’ inte är möjlig... De som förstår att arbete är en mental handling, inte en fysisk plats, är vinnare när arbetsmetoder och kulturer står inför nya utmaningar.”

 

Judith Dorlandt, seniorkonsult, Service & Workplace Design inom Hospitality Group: ”Jag tror att kontoret får ett helt nytt syfte. Rådande situation har lärt oss att vi kan arbeta var som helst ifrån... Om det betyder att någon åker till kontoret varje dag för att det gör henne eller honom lycklig och att någon annan börjar sin arbetsdag i espressobaren för att det är inspirerande, vem är vi att döma? I slutänden är det upp till de anställda att välja den arbetsplats som passar dem. Det är där produktivitet, kreativitet och innovation börjar: med nöjda medarbetare!”