Vad säger egentligen lagen, vilket ansvar har arbetsgivarna för arbetsmiljön i hemmet?
Det är arbetsgivarens ansvar att undersöka och säkerställa att arbetstagaren inte far illa även om man jobbar hemifrån. Därmed är det inte sagt att arbetsgivaren har skyldighet att bygga om hemma eller skaffa nya möbler till den som arbetar hemma, men arbetsgivaren måste ändå trygga en bra arbetsmiljö.
Hur ska arbetsgivaren säkerställa att arbetstagaren inte far illa? Det blir ju särskilt svårt när man inte ses?
Arbetsgivaren, i praktiken oftast den närmaste chefen, måste då ställa rätt frågor till medarbetaren. Hur har du det och hur mår du? Det ger svar på mycket, förutsatt att arbetstagaren är öppen och ärlig.
Vilken typ av åtgärder kan arbetsgivaren vidta?
Det kan handla om att bidra till bättre ergonomi genom kontorsmöbler. Antingen att arbetsgivaren köper en stol som arbetsgivaren får ha hemma eller kanske flyttar en stol från kontoret under en tid. Men det kan också handla om att uppmuntra till pauser och fysisk rörelse. Både arbetsgivarna och arbetstagarna har olika förutsättningar, men hur man än gör så har man som arbetsgivare alltid ett ansvar för arbetstagarnas välmående. Det är därför dialogen är så viktig.
Vissa arbetstagare kanske har trångt hemma, kanske inte ens har ett skrivbord, eller har under pandemin behövt stänga in sig i de mest konstiga utrymmen för att få sitta avskilt till exempel under möten. Då kanske inte det inte är lämpligt att flytta dit kontorsmöbler utan det kan vara bättre att arbetsgivaren ser till att arbetstagaren inte arbetar för långa pass, tar pauser och rör på sig. I andra fall kanske just en ny kontorsstol är det som behövs. Oavsett så är arbetsgivaren skyldig att lösa detta på bästa sätt så det är jätteviktigt att arbetsgivaren hör sig för om varje enskild arbetstagares förutsättningar.