Så ordnar du det perfekta hemmakontoret

Från väggfärg till krukväxter, belysning och förvaring – här tipsar vi om olika aspekter som hjälper dig att skapa en mer permanent hemmakontorsmiljö.

HÅG home-office_04

Text av Theresa McGonell

Hemmet ses alltmer som en långsiktig arbetsplats för miljontals kontorsanställda runt om i världen. Det har gjort att allt fler funderar på hur de kan förbättra arbetsplatsen hemma och bygger om för att skapa den perfekta arbetsmiljön. Här ger vi råd och inspiration kring några viktiga aspekter för dig som vill designa din egen hemarbetsplats.

 

VÄGGFÄRG

Färgen på väggarna på hemmakontoret sätter undermedvetet tonen för den som vistas där. Fundera på vilken stämning du vill skapa när du arbetar och låt det påverka vilken färg du väljer. Vill du ha lugnande färger kan du välja blått eller grönt. Rött och gult är stimulerande färger och kan hjälpa dig att bli mer aktiv. Inspireras gärna av andra som skapat sitt eget hemmakontor. När du har valt en färg för väggarna, låt den gärna gå igen i övrig inredning så som på skrivbord, mattor, kuddar och så vidare. En enhetlig färgskala förstärker stämningen.

  • home-office_01

    YouTuber Laura Bradshaw har använt en lysande orange färg på sina väggar för att förstärka kreativiteten när hon filmar och redigerar sina videos.

    På bilden HÅG Creed
  • home-office_02

    Ljusblått är ett lugnande alternativ till vitt, och skapar en känsla av sommarbris.

    På bilden HÅG Capisco Puls

Möbler


Vilka kontorsmöbler du väljer påverkar produktiviteten. Så när du ska köpa en möbel till ditt hemmakontor, se till att inte bara gå på det estetiska utan välj hellre utifrån funktionalitet. Beroende på i vilken position du föredrar att arbeta kan vissa möbler göra arbetsplatsen mer bekväm och få dig att må bra. Det är möbler som till exempel ger ett bra skydd för ryggen, ryggraden, höfterna och andra delar av kroppen. Innan du väljer en möbel på utseende eller trendigt mönster, se till att möblerna ger stöd och komfort medan du arbetar. Vilken typ av stol du väljer för hemmakontoret kommer att påverka ditt arbete.

 

BELYSNING

Belysningen hjälper dig att skapa rätt arbetsstämning, bidrar till en trevlig arbetsmiljö och hindrar dig från att anstränga ögonen i onödan. Placera kontorsbelysningen utifrån hur du tänker använda kontorsytan. Din arbetsyta, hur bakgrunden ser ut vid videosamtal, förvaringsutrymmen etc påverkar var och hur lamporna bäst placeras.

 

VÄXTER

Växter påverkar arbetet positivt, mer än du kanske tror. Växter ger en känsla av natur på kontoret. De bidrar till ökad kreativitet i tankeprocessen. Det fungerar med konstgjorda växter, men även om du inte har solljus så finns det äkta växter som kan trivas. Det finns också odlingslampor med LED-belysning som kan ge den värme som växterna behöver för att växa. Gröna växter kan bidra till att förbättra luftkvaliteten, liksom hälsa, humör och motivation. Exempel på växter som passar på ett hemmakontor är spindelväxter, kaktusar och luftväxter.

RBM New Collection

Saknar du gröna fingrar? För vissa kan det bli för mycket att ta hand om gröna växter hemma. Men lyckligtvis kan också konstgjorda växter ha en positiv psykologisk effekt. På bilden RBM New Collection, Ellie Pro

ADDERA DIN PERSONLIGA TOUCH

Personliga detaljer gör att ditt hemmakontor känns som just din arbetsplats och bidrar till att öka din produktivitet. Det hjälper dig att komma i rätt arbetsstämning och kan göra att det blir lättare att övervinna utmaningarna med att arbeta hemifrån.

 

ELIMINERA DISTRAKTION

En av de största nackdelarna med att arbeta hemifrån kan vara att det är lätt att bli distraherad. Även om distraktioner även finns på jobbet, är de ofta mindre jämfört med vad du har hemma. Ett råd är att inte låta saker på hemmakontoret bli alltför distraherande. Vissa saker kan du ordna under en kort paus då och då, medan annat så som tv eller musik i stället riskerar slösa bort din tid.

 

TRÄNINGSREDSKAP

Studier visar att stillasittande flera timmar per dag kan kopplas till sjukdomar så som typ 2-diabetes, hjärtsjukdomar och cancer. Men det går att påverka hälsoriskerna med ett stillasittande arbetsliv. Om du har vant dig vid att sitta hela dagen på jobbet, är det en god idé att skapa din egen hälsorutin. Skaffa utrustningen du behöver för att vara aktiv och skapa ett eget minigym på ditt kontor.

För dig som vill hålla dig frisk tipsar vi här om några bra träningsredskap för kontoret, oavsett om du arbetar hemifrån eller på en arbetsplats.

 

-  Träningsboll (mini)
-  Handvikter (små)
-  Gummiband
-  Balansstol
-  Skrivbordscykel/trampmaskin
    (mini, som ryms under skrivbordet)
-  Promenadband (vid skrivbordet)
mickey_profim(2)-1

På bilden RBM New Collection Mickey pall

Läs mer om fördelar med en balansstol här.

FÖRVARING

Någon form av skåp eller förvaring är bra för sådant som papper, pennor eller böcker. Väggförvaring, arkivskåp eller en bokhylla fungerar bra för att organisera denna typ av material. Tänk utifrån platsen för ditt hemmakontor innan du väljer var det är bäst att handla och leta gärna efter idéer för små hemmakontor för råd om hur du får ut det mesta av just ditt utrymme.

INTERNETANSLUTNING

En stabil internettjänst hemma är förstås att rekommendera så att det inte blir onödiga avbrott i arbetet och du kan upprätthålla produktivitet och effektivitet. Det är också bra att ha en reservplan i händelse av driftsstörningar.

UTGÅ IFRÅN VAD DU BEHÖVER

Alla har inte den perfekta arbetsytan. Det kan vara bra att ha realistiska förväntningar och en tydlig bild av vad man behöver på sin hemarbetsplats, innan man börjar planera den. Tänk på vad som gör en arbetsplats trivsam och försök använda dessa idéer. Kom ihåg att vad just du arbetar med förstås påverkar dina krav.

 

Hag-Capisco-Flokk-14_web_03

Rätt förvaring är nyckeln till hur du kan skapa en ordningsam och inbjudande arbetsplats. På bilden: HÅG Capisco

Läs mer om HÅG Capisco här.

DITT EGET KONTOR – DET BÄSTA?

Vi hoppas att punkterna ovan kan inspirera dig när du utformar ditt hemmakontor. Sträva efter att utforma ditt hemmakontor så att det blir lika snyggt, eller snyggare, än det vanliga kontoret. Diskutera gärna med andra i familjen hur ni kan minska olika former av oljud och buller när ni arbetar. Hemmakontoret är något som kommer att finnas kvar även om eller när pandemin tar slut, så ett trivsamt hemmakontor där du kan göra ett bra arbete har stor betydelse.

laurabradshaw_focus_02

Vill du läsa mer om hur youtubern Laura Bradshaw har designat sin hemarbetsplats? Klicka på länken här nedan.

Laura Bradshaws office make over