Distansarbetets långsiktiga inverkan
Vi kan rimligtvis anta att ökat distansarbete kommer att vara en av de tydligaste effekterna av Covid-19. Både anställda och arbetsgivare kan med stöd av statistiken konstatera att arbete som utförs på distans ger en rad positiva effekter. Först och främst erbjuder det bekvämlighet för medarbetaren, som med rätt utrustning får en fristad för produktivt individuellt arbete. I vissa företagskulturer ger hemarbete en viss grad av autonomi jämfört med i en hektisk kontorsmiljö. För att distansarbete ska förbli en viktig del av arbetsplatsens ekosystem måste företagen emellertid erbjuda ett mer strukturerat arbetssätt – inte bara för att bibehålla hög produktivitet utan även för att säkerställa medarbetarnas hälsa och välbefinnande.
Även före pandemin hade relativt få arbetsgivare utarbetat en särskild policy för distansarbete, och de flesta har ännu inte hunnit i kapp. Medan hemarbete möjliggjort hantering av tuffa arbetsvillkor (särskilt när det gäller balans i livet), tvingas många företag nu medge att arbete som uteslutande utförs på distans inte är ett hållbart arbetssätt på lång sikt.
För att se till att de som kommer att arbeta hemifrån har arbetsmiljömässiga förutsättningar för det behöver vi genomföra några förändringar. Det krävs egentligen ganska enkla åtgärder för att hemmakontoret ska fungera. De arbetsuppgifter som utförs i hemmet handlar om självständigt arbete parat med effektiv kommunikation med kollegor, kunder och samarbetspartners genom digitala verktyg.
Rent konkret förutsätter detta en standardiserad riskbedömning av arbetsplatsen för att säkerställa lämpliga sittplatser, arbetsytor och datorutrustning, samt en robust digital verktygslåda som passar de specifika uppgifter som krävs. Och om en del av hemmet ska reserveras för arbete, bör möbler och utrustning anpassas till hemmets estetik.
Enligt en större undersökning har endast 43% av målgruppen ett eget hemmakontor, medan 27% inte använder någon särskild del av hemmet. De kontorsmöbler vi använder hemma bör kunna smälta in i omgivningen och tonas ned visuellt genom smarta inredningsdetaljer. För att behålla hemkänslan kan man exempelvis mjuka upp de nödvändiga praktiska funktionerna hos kontorsmöbler med färgglada och mjuka tyger, och på så vis inte göra avkall på vare sig estetik eller ergonomi.
Läs mer - Vad har vi lärt oss efter ett års hemarbete?