Det finns en vanlig uppfattning att det är en lyx att vara "miljövänlig", och att oron för miljön tenderar att hamna i skymundan i svårare tider. Men flera rapporter från hela världen visar att människor i pandemins spår i stället är mer oroade över miljön och har eller planerar att ändra sitt beteende för att agera på ett mer hållbart sätt. Det som är mest slående är att denna attityd är utbredd, och påverkar allt från konsumentbeteenden till hur individer ser på potentiella arbetsgivare och faktiskt hur företag vill arbeta.
Så varför har Covid-19-pandemin haft en så djupgående effekt? Och vilken inverkan kommer detta att ha på företag och varumärken?
En tid att reflektera
Den nästan globala nedstängningen av affärer och resande under de tidiga stadierna av pandemin resulterade i en dramatisk minskning av växthusgaser och luftföroreningar. För första gången kunde vi i diagram, grafer och visualiseringar få en bild av en värld med mycket begränsad mänsklig aktivitet.
Även om det antas att denna korta paus i den mänskliga aktiviteten på jorden i slutänden kommer att ha en marginell effekt på klimatförändringarnas inverkan, har detta troligen fått många att reflektera över både sitt individuella och kollektiva ansvar för de utsläpp vi som människor skapar. Dessutom har nog de upprepade nedstängningarna, med begränsade möjligheter till resor, underhållning, handel och ett normalt liv, givit många tid för eftertanke.
En forskningsstudie från Amsterdam har visat att nästan en fjärdedel av de intervjuade ansåg att coronaviruset hade ökat deras intresse för hållbarhet. En av de intervjuade sa bland annat: "Krisen har tydliggjort aspekter av vårt sätt att leva som inte är hållbara, och samtidigt visat på vår förmåga att snabbt anpassa oss till nya förhållanden med stora begränsningar."
En undersökning av konsumenttrender från Deloitte har också visat att 85 procent av konsumenterna gjorde någon form av livsstilsförändring för att bli mer hållbar under 2020, och att andelen som anses vara "mycket engagerade" ökade med 17 procent jämfört med föregående år.